NMPT

Natural Movement Pattern Training
Nmpt óra leírás szilvitalityplay youtube
Óra típusa
NMPT
Időpontok
Részletek az órarendben

NMPT óra leírása

Natural Movement Pattern Training
Természetes Mozgásminta Tréning

Az új sportút a gerinc és ízületi betegségek elkerüléséhez, mely naprakészen, a legújabb mozgásrendszeri kutatások eredményei alapján kialakított gyakorlatokat tartalmazza.

Mozgásanyagát Bene Máté Zoltán gerincspecialista, fizioterapeuta, gyógytornász dolgozta ki.
Bővebb információ:
www.porckorong.hu

Az NMPT olyan komplex rendszer, mely a mozgásszervi problémákat nem helyileg kezelve próbálja megszüntetni, hanem az emberi testet egységben szemlélve, az idegrendszer működését a helyes irányba terelve segít korrigálni a hibás mozgásszervi mintákat, ezáltal segít megelőzni számos gerinc- és ízületi problémát. 

Az NMPT módszert ajánljuk mindenkinek:

 • aki el akarja kerülni a gerinc– és ízületi fájdalmakat,
 • akinek már volt gerincsérve és szeretné megelőzni az újabb gerincsérv kialakulását,
 • aki gerincbarát módon szeretne mozogni,
 • aki idős korában is fiatalosan szeretne mozogni,
 • aki szeretne elkerülni olyan tüneteket mint a befagyott váll, tenisz- és golfkönyök
 • aki szeretné megelőzni a csípőízületi és térdízületi kopásának kialakulását, (hiszen a miofasciális erővonalak balanszírozásával az ízületek terhelése optimalizálható),
 • aki elkerülné az előrehelyezett fejtartás okán kialakuló fejfájást, illetve állkapocs ízületi eredetű fülzúgást és szédülést,
 • aki javítaná testtartását és megelőzné a mozgásrendszer öregedésének tulajdonított fájdalmakat,
 • aki nem csak tüneti kezelésre vágyik, hanem egy lényeglátó, szigorúan kutatásokra épülő, modern és hosszútávon hatékony megoldást keres.

A mozgás létrejötte az idegrendszer irányítása alatt történik meg. Az NMPT a helyes mozgásmintát tanítja meg az idegrendszernek, vagyis lényeglátóan szelektálva nyújtja, ellazítja, vagy aktivizálja azokat az izmokat, amelyek szükségesek a gerinc és az egyéb ízületek egészséges állapotának fenntartásához. Ezek az izmok az ülőmunkát végző, számítógép előtt görnyedő, autóval közlekedő, sokat tévéző nemzedékeknél sajnos nem, vagy nem megfelelően működnek, így újra kell magunkat programoznunk. A folyamat kétség kívül kitartást és szorgalmat igényel, hiszen az évtizedek alatt elvesztett gerincgörbületeket nem egyszerű dolog visszahozni. 

Az NMPT gyakorlatok heti több alkalommal történő elvégzése azonban nagyon gyorsan eredményt hoz a természetes mozgásmintában és a gyakorlók a saját pozitív tapasztalataik miatt folytatják a rendszeres gyakorlást.

Az NMPT módszer nagy odafigyelést igénylő munka, melynél millimétereken múlik, hogy a feladat a megfelelő izmokat és mozgásmintát aktiválja-e, vagy esetleg ront a meglévő állapoton.
Ezért az első időszakban (általában 4 alkalom) fontos NMPT instruktor felügyeletével elsajátítani a feladatokat, melyeket idővel biztonsággal gyakorolhat a résztvevő otthon is.

Erre szeretnénk lehetőséget adni óráim, mini tanfolyamain keretében.

Az NMPT órákról röviden: 

NMPT oktatóként elsődleges célunk, hogy a résztvevők rövid idő alatt, de biztonságos és precíz kivitelezéssel elsajátítsák ezt rövid, egyszerű gyakorlatsort. Ezek után az eredmény a résztvevő szorgalmán múlik, hiszen a mi célunk, hogy rendszeresen otthon tudják végezni a feladatokat. 

Az első alkalommal egy állapotfelméréssel kezdünk, amely segít abban, hogy mely feladatokra fektessünk nagyobb hangsúlyt, illetve a napi 5-10 perces gyakorlatsort a legcélirányosabban, személyre szabottabban tudjuk össze állítani.

Ez után megtanuljuk az összes NMPT gyakorlatot. Ennek megfelelő elsajátítása általában 4 alkalmat igényel, de a résztvevők 3 alkalom után kapnak egy fényképekkel ellátott jegyzetet is, mely segít az elmélyülésben és az otthon gyakorlásban.  

Az NMPT gyakorlatok végzése rendkívül precíz, de végtelenül egyszerű és nem igényel nagy erőnlétet. Ennek oka, hogy a feladatok végzése közben csak a célzott izomcsoport dolgozik, nyúlik. 

A feladatok helyes végzése lehetetlenné teszi, hogy a hibás mozgásmintákért felelős feltétlen reflex működésbe kezdjen. Ezért ajánljuk a 4 alkalmat instruktor jelenlétével. 

Ha a jó mozgásmintát „programozzuk be”, akkor az ideg-izom rendszer rákényszerül arra, hogy a rossz mintákat felülírja. 

Miután elsajátítottuk az NMPT gyakorlatsort, az összes feladat elvégzése körülbelül 45 percet igényel, de a felmerülő kérdések, a begyakorlási folyamat, és a tanácsadás miatt egy NMPT óra időtartalma minimum 60 perc.

A feladatok rendszeres végzésének hatásai:

 • a nyaki gerinc sercegésének csökkenése
 • később elfáradó derékérzet – stabilabb derékérzet
 • a fájdalmak csökkenése a háti és a lapocka környéki izmok tájékán
 • a térdízületi problémák enyhítése
 • a „kattogó csípő” kezelése
 • könnyedebb, zökkenőmentesebb járás
 • vállízületi fájdalmak (lágyrészfájdalmak) enyhülése, megszűnése
 • korai csuklóízületi és teniszkönyök problémák csökkenése
 • javuló tartás (anélkül, hogy állandóan koncentrálni kéne arra)

NMPT + Pilates óra, NMPT + Jóga óra:

Az NMPT mozgásanyaga rendkívül jól beépíthető egy Pilates órába, vagy Jógaórába, de megannyi fitneszórának és sportnak is hatékony rávezető, vagy éppen levezető része lehet. 

Mivel arra tanítja meg az idegrendszert, hogy feleslegesen ne feszítsen izmokat, így nehezebb erősítő feladatoknál alkalmazva ezt a tudást, sokkal nagyobb teherbírásra tehetünk szert. 

(Ennek oka, hogy a feszülő izmok nagy energiaveszteséggel járnak. Ha csak a célzott izmokat feszítjük, és a rosszul berögzült, felesleges izomfeszüléseket kiiktatjuk a mozgásból akkor a test megfelelőbben tartalékolja erőnket, több energiánk marad az óra további feladataira.  )

Az NMPT nyújtó feladatai kiváló lazulást tudnak biztosítani a megdolgoztatott izmainknak is. 

A gerincre és ízületekre gyakorolt preventív hatásának köszönhetően pedig egyre jobban tudjuk fokozni a terhelést, nehezíteni a feladatokat. 

Az NMPT-vel fűszerezett óráim 90 percesek.

Tanár

gyergyoi-szilvia-szilvitality-pilates-joga

Gyergyói Szilvia

View Profile