Hatha jóga

Csendesítsd le az elméd
hatha jóga óra leírás szilvitalityplay youtube
Óra típusa
Hatha jóga
Időpontok
Részletek az órarendben

Hatha jóga óra leírása

A jóga célja az elme lecsendesítése, a felgyülemlett feszültség és stressz oldása, „gyógyítása”, melyet meditációs gyakorlatok segítségével lehet elérni. Ahhoz azonban, hogy a gyakorló meditációs ülőhelyzete stabil, kényelmes, szilárd és fájdalmaktól mentes legyen szükséges a testet is megedzeni. 

Ezért ezeken a jóga órákon elsősorban arra törekem, hogy az érdeklődők fokozatosan megismerkedjenek azokkal a testtartásokkal (ászanákkal), légzésekkel (pránákkal), relaxációs és koncentrációs gyakorlatokkal, melyek elősegítik az előbb említett feltételeket és amelyeket egy idő után otthon is biztonsággal gyakorolhatnak. Néhány hónap rendszeres gyakorlás után tartásunk egyenesebb, légzésünk mélyebb, figyelmünk koncentráltabb lesz. 

Nagyon fontosnak tartom az ászanák gyakorlása közben a pontos kivitelezést, és az olyan korrekciók betanítását, melyek segítségével elkerülhetőek a gerincproblémák, térdfájdalmak kialakulása. Fontosnak tartom, hogy vendégeim azokat a korrekciókat is elsajátíthassa, melyek segítségével a tónusos nyakizmokat el tudják lazítani, mentesíteni tudják a feszülés alól. 

Ennek érdekében a jóga ászanák közben néhány NMPT feladatot is szoktam tanítani, hogy az előbb említett korrekciók megtanulhatóak legyenek. 

Nyugaton a Hatha-jóga a legismertebb jógairányzat, mely a testgyakorlás útján közelíti meg a jóga véső célját. A hangsúly a testtartások végrehajtásán van, de a légzés és a relaxáció is fontos szerepet kap.

Saját tapasztalatom a Jógával

A hatha jógával komolyabban egy hosszan tartó és nem múló betegség miatt kerültem kapcsolatban, amely szövődményeire orvosom azt mondta, hogy sajnos a vele járó fájdalmakat életem végéig viselnem kell. Ezt képtelen voltam elfogadni, úgy érzetem, hogy ehhez még túl fiatal és makacs vagyok, így édesanyám javaslatára nekiálltam a „jóga kúrámnak”, aminek eredménye nem csak egészségi állapotomat, hanem a belső én-hez való viszonyomat is megváltoztatta. Lassan, de biztosan kialakult bennem a vágy, hogy komolyabban is megismerkedjem ezzel a csodálatos, ősi módszerrel és ennek filozófiájával.

Tanár

gyergyoi-szilvia-szilvitality-pilates-joga

Gyergyói Szilvia

View Profile