Kinek ajánlott?

- kortól és nemtől függetlenül mindenkinek, aki valamilyen mozgásszervi problémával küzd (különös tekintettel a derékfájdalmak, csípőbántalmak, térdproblémák, és nem gyulladásos eredetű vállfájdalmak esetében).

- azoknak, akik több órás ülő munkát végeznek

- a nehéz fizikai munkából fakadó ízületi, és gerinc bántalmak elszenvedőinek

- fiatal anyukáknak, akik szeretnék visszanyerni szülés előtti formájukat, vagy enyhíteni derékfájdalmaikat

- azoknak, akik alakjukat izomzatuk szálkásításával és erősítésével szeretnék formálni, karbantartani

- olyan sportolóknak, táncosoknak, akik fontosnak érzik a központjuk megerősítését, az egyensúlyuk fejlesztését, térdük (és a többi esetleges ízületi) problémájuk megelőzését, illetve a már meglévő bántalmak kezelését

- ajánlom azoknak is, akik a mindennapi stresszhelyzeteket szeretnék egy egészséges, koncentrált és nyugtató, de mégis erősítő hatású mozgás végzésével levezetni

SENIOROK

A kitartás és elszántság nem kor kérdés. Sőt, bátran kijelenthetem, hogy a kor nem feltétlen akadálya a nehezebb mozgásformák elsajátításának sem. Erre nagy örömömre számtalan pozitív példa van meglévő vendégeim körében is. Lehet 50 felett is kitartóan fiatalos lendülettel és erőnléttel rendelkezni, illetve 20 évesen is lehetünk merevek, rendkívül fáradékonyak és mozgásszervi problémákkal rendelkezők. Természetesen a mozgásigény és a cél nyilván más és más korosztályonként, de a gerinc és az egész test karbantartása ugyanolyan fontos cél minden korosztály számára. Legnagyobb nyugalommal tudom ajánlani a pilates mozgásformát senioroknak is, mivel rengeteg feladat közül lehet válogatni felkészültségtől és az erőnléttől függően.

/Csontritkulásról pár szóban

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a mozgás - a tengely irányú terhelés illetve a saját testünk súlyával történő terhelése a végtagoknak - nagyban segíti a csonttömeg termelését, így segít csontritkulás kialakulásának megelőzésében, illetve a meglévő probléma kezelésében. Természetesen a már meglévő csontritkulás esetében óriási odafigyelést igényel a feladatok végrehajtása az óravezető részéről is, esetenként ki kell hagynunk, vagy át kell alakítanunk egy-egy feladatot, így fontos, hogy az oktató is tudjon a problémáról. Fontos a megelőzés már fiatal korban is!!! Minél korábban kezdünk el mozgással foglalkozni, annál eredményesebben léphetünk fel a csontritkulás ellen. 30 éves korig épülnek a csontok, eddigre érdemes felépíteni a maximális csonttömeget. /

FÉRFIAK

Külföldön évek óta elterjedt a férfiak körében is a pilates edzés forma. Nálunk a mai napig női tornának gondolják a legtöbben ezt az irányt. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy e mozgásforma megalapítójának névadója, Joseph Hubertus Pilates, a világháború idején hadifogságban rehabilitáción lábadozó katonákat, későbbiekben pedig világbajnok bokszolókat és táncosokat erősített módszerével. Elszenvedett sérülések után a feladataival erősítette meg az adott testrészt, hogy gyorsabban épüljön és ellenállóbbá váljon az erőteljes terhelésnek. A pilates órák tehát ugyanolyan hasznosak a férfiak számára is, mint nők számára, hiszen ugyanúgy érinti a férfiakat is a derék- és hátfájás, a nyak fájás és térdprobléma.

Ugyanúgy hasznos a hasizom, hátizom, combizom, farizom, vállizom és egyéb olyan mély izmok erősítése vagy karbantartása melyek leveszik a terhelést a csigolyákról, megtámasztják a gerincet és óvják az ízületeket.

Ugyanúgy hat rájuk a stesszes életmód, így a mozgás igazi kikapcsolódás nyújthat.

Ugyanúgy szükségük van az izomegyensúly fenntartására, az izmok nyújtására. Sőt!!! Fontos tudni, hogy a férfiak izomzata lényegesen kötöttebb, mint a hölgyeké, így különösen fontos számukra a célzott nyújtás. A hosszan tartó üléstől, vagy nehéz fizikai munkától sok izom zsugorodik ha nem figyelünk a megfelelő nyújtásra, míg más izmok túlnyúlnak az állandó rossz tartás következtében, így célzott erősítés hiányában megszűnik tartó szerepük. Ez hosszú távon különböző degenerációhoz, izomegyensúly felbomlásához vezethet. Sajnos remek táptalaja például a sérv és egyéb gerincproblémák kialakulásának is, továbbá a piriformis szindróma (ülőideg nyomásából fakadó probléma) kialakulásának.

Hadd hozzak fel egy-két példát a hirességek közül, akik pilatessel tartják karban testüket:

- David Beckham
- Hugh Grant
- Jason Kidd
- Kenau Reeves
- Patrick Swayze
- Rod Stewart

Természetesen a hölgyekről se feledkezzünk meg:

- Cindy Crawford
- Courtney Cox
- Jennifer Aniston
- Madonna
- Melanie Griffith
- Sarah Jessica Parker
- Sharon Stone
- Sigourney Weaver
- Tina Turner
- Uma Thurman

(És még sokan mások.)

KISMAMÁK

Köztudott, hogy a kismamák gerince a várandóság ideje alatt is, utána pedig hatványozottan nagy terhelésnek van kitéve. Amennyiben nem merül fel probléma a várandóság alatt és az orvos sem rendelkezik másképp, bizonyos pilates feladatok biztonsággal (némely feladat átalakítva) végezhetők a kismamák számára is. Túlzott elővigyázatosságnak tűnhet de szeretem betartani, hogy 8. és 14. hét között nem ajánlott terhelésnek kitenni a kismamákat, így ebben az időszakban nem ajánlom a pilates órák látogatását sem.
A vélemények eltérőek, de jómagam annak is híve vagyok, hogy hasizom erősítő feladatokat várandóság ideje alatt nem ajánlott végezni. Ennek figyelembe vételével NEM csináltatok hasizom erősítést kismamákkal, sem olyan feladatokat, melyek végrehajtásában nagyon aktívan közrejátszanak a hasizmok.
Ha tervben van véve szülés után a mozgás, természetesen ilyenkor is figyelembe kell venni az orvos véleményét, sebek, hegek előfordulását továbbá azt is, hogy a nagy terhelés hátráltathatja a tejtermelést.