Honnan ered a „Pilates” név?

A mozgásrendszer Joseph Hubertus Pilates (1880 Düsseldorf - 1967 New York) nevéhez fűződik, aki edzéstervét már egész fiatalon kezdte el kidolgozni.
A rendkívül beteges gyermek (asztma, tölcsérmell, ízületi problémák, angolkór = kóros D-vitamin hiány) 14 éves korára már nem csak elméletben ismerte az emberi test anatómiáját és izomrendszerét, de a gyakorlatban is olyan látványos izomrendszert fejlesztett ki saját testén, hogy fiatalon felkérték modellnek anatómiai rajzokhoz. Felnőtt korára erős izomzattal rendelkező bokszoló, búvár, tornász, sielő és jógi lett, továbbá önvédelmi oktatásokat tartott rendőröknek.
Módszerét az I. világháborúban fejlesztette ki, ahol hadifogságba került, és a sérült katonák rehabilitációjával foglalkozott. Olyan erősítő programot is kidolgozott a kórházi ágyban lévő sérültek számára, amit az ágyak felett elhelyezett rugós pántok segítségével végre tudtak hajtani. Napjainkban ismert pilates gépek (reformer, cadillac gépek) ötletének alapja is ebből az időből származik.
A hadifogságból hazatérve módszere nagy népszerűségre tett szert és test koordináció néven terjedt el. Még a hadsereg is felkérte (illetve inkább utasította), hogy ismertesse meg a német katonákkal fitness programját. Pilates idegenkedve figyelte az akkori németországi helyzet alakulását, így a felkérést elutasította és 1923-ban (más adatok szerint 1926-ban) kivándorolt az Egyesült Államokba, majd stúdiót nyitott feleségével.
Módszerének hatékonyságát növelte, hogy komoly ismeretekkel rendelkezett a távol keleti kultúrákban is, melyeket a nyugati fiziológiai tanulmányaival ötvözött. Korát megelőzően olyan holisztikus szemlélettel fejlesztette ki mozgásprogramját, mely az egész testre van hatással; fejleszti, javítja és növeli fizikai teljesítő képességét.
A 30-as években „testkontroll” néven bokszolókkal és táncosokkal kezdett el foglalkozni. Feladatainak hatékonysága lehetővé tette, hogy a sportolók sérülései hamarabb gyógyuljanak, és a gyógyulás folyamatában is szinten tudják tartani testük erőnlétét.
Módszerét táncos tanítványainak adta tovább, akik közt olyan kiemelkedő nevekkel is találkozhatunk mint Martha Graham és George Balanchine – a legendás New York City Balett megalapítója, vezetője, és Pilates leghűségesebb követője.
Joseph H. Pilates 1967-ben halt meg, amikor megpróbálta kimenteni gépeit, eszközeit lángoló fitness stúdiójából. Módszere azonban számos táncművész által tovább terjedt és egyre nagyobb népszerűségre tett szert. Számos tanítványából a pilates módszer szakképzett és elismert oktatója lett.